Nyheter

27 april 2024:  Vi måste tyvärr ställa in Wade och Dean i början av juni.

29 feb 2024: Skriver på vad jag lärde mig av att hålla på med mikroanalys av terapeutisk dialog. Bör vara klart inom överskådlig tid.
Missat att påminna om Allan Wade som kommer 3-4 juni. Har du aldrig hört honom så måste du komma. Har du hört honom förut, så är det här ett tillfälle att höra mer och nya tankar från honom och hans kollega Shelly Dean.

18 dec 2023: Återstarten efter corona var seg och vi hade vant oss vid att arbeta väldigt lite. Nu kommer vi dock igen med lite mer fart.
Vi organiserar kurs med Allan Wade 3-4 juni som kommer och pratar om Respons-baserad praxis.
Yasmin Ajmal kommer 28-29 oktober och ger oss ytterligare en chans att lära något om hur arbeta lösningsfokuserat med barn och ungdomar.
Sen har vi som vanligt en 5-dagars Signs of Safety kurs med Andrew och Pene Turnell i september.
Vi kör också grundkurs och fördjupningskurs i vår.
Kolla in kurssidan och anmäl er.

5 nov 2021: Vi lägger nu ner vårt fasta telefonnummer. Så om du vill nå oss per telefon så är det först och främst Harrys mobil som gäller: 0704-837704

5 nov 2021: Kursdagarna med Haesun var fantastiska så vi kom överens om att hon kommer tillbaka i maj 2022. Missa inte de här dagarna om du vill hitta ett sätt att arbeta med hur du arbetar. Om du undervisar så kommer du med största sannorlikhet att påverkas i ditt sätt att göra det vilket ju naturligtvis alltid är ett risktagande.
Vi har också lagt programmet för våren 2022. Se kurssidan.

3 sept 2021: Pandemin satte stopp för nästan allt i vår verksamhet eftersom vi inte vill jobba på zoom. Nu går det igång igen. Haesun har precis bekräftat att hon är över 90% säker på att hon kan komma den 18-19 oktober 2021 och för övrigt är vi faktiskt igång nästan som vanligt.

20 feb 2020: Vi har glädjen och privilegiet att ha Haesun Moon från Toronto Kanada i Malmö den 5-6 oktober 2020. Mer info kommer snart.

28/1 2020: Platser finns till Signs of Safety i maj.

11 dec 2018 Programmet nu klart för våren 2019. Vi startar en ny diplomutbildning i juni tillsammans med Göteborgs Institut för Lösningsfokus efter succén med förra gången.

Man kan inte påstå att just den här sidan uppdateras särskilt ofta.

7 mars 2018 Precis kört Allan Wade till tåget. Imponerande hårt arbetande och reflekterande grupp (40 pers) som deltog i hans 2 dagars workshop i responsbaserat arbete och som alltid var han lysande.

Nu funderar vi på vad vi skall arrangera till hösten. Återkommer med det.

20 sept 2017

Nu är vi igång igen för fullt efter sommaren. Under hösten kommer Yasmin Ajmal (Barn-ungdomar o skola) och Jessica Schmidt (supportgrupper). Under våren 2018 kommer Allan Wade (responsbaserad praxis med fokus på när våld forekommit), Andrew Turnell och Pene Turnell som gör varsin vecka om säkerhetsplanering. Pene gör en 2-dagars workshop Words and Pictures. Alltihopa naturligtvis inom ramen för Signs of Safety. Det gläder oss mycket att se att intresset för Signs of Safety är så väldigt stort i Sverige.

Som tidigare fortsätter vi med bas- och fördjupningskurser. Vi diskuterar om nästa diplomutbildning. Maila oss gärna om du är intresserad av den – det kan trigga oss att sätta datum för den.


31 mars 2017

Vi flyttade till Nordlinds väg 95 den 1 januari. Mindre än Bergsg men mysigare och fräschare säger de som besökt oss där. Vi har en fördjupningskurs som vi hållit där och vi gör nästa baskurs 8-10 maj där också (har några återbud till den så det finns platser kvar)

Till hösten har vi Yasmin Ajmal som kommer. I början av nästa år kommer Allan Wade igen. Det kommer snart mer info om de här arrangemangen.

Sista chansen att hoppa på vår diplomutbildning nu. Vi startar om lite mer än 3 veckor


27 augusti 2016

I helgen har vi träffat Karin Thorslund och Anna Gartvall på Institutet för lösningsfokus i Göteborg och bestämt oss för att göra nästa diplomutbildning tillsammans med dom och göra den i Göteborg. Vi startar i april nästa år.


22 Mars 2016.

  • Äntligen har vi pratat färdigt med Allan Wade och lyckats komma överens om 26-27 sept. Det ser vi väldigt mycket fram emot och vi vet att många vill komma som vill öva och fördjupa sina kunskaper. Kolla in här för mer information. 
  • Kursen om supportgrupper med Jessica Schmidt är nästan full. Skynda dig att anmäla dig om du vill ha en chans att vara med.

Februari 2016. Vi har några platser kvar till Heather Fiske. Om du anmäler dig nu och anger att du vill ha 50% rabatt får du det. Om du vill betala ännu mindre av någon anledning så ge ett förslag. Erbjudandet kvarstår så länge vi har platser kvar.


Juni 2015. Byte av websidan från Frontpage till WordPress. Bytet pågår.

18/12 2014 Vi har nu fått fullt på kursen med Andrew Turnell i mars. Jag kan inte säga hur mycket det gläder mig att det finns ett så stort intresse för Signs of Safety. Nu går vi in i helgledigheten här och startar igen i januari.
Det finns lite nya artiklar på hemsidan som jag deltagit i att skriva och i nästa nummer av Journal of Solution Focused Therapy kommer ytterligare en som handlar om ”Grounding”, ett resultat av forskningen som vi hållit på med nu i 7 år.
Vill förresten gärna slå ett slag för tidsskriften. Abonnera på den. Gå med i SFLK (och det är gratis) så får du rabatterat pris. www.sflk.se

28/2 2014 Vi har haft ett fortsatt jätteintresse för våra baskurser men tyvärr har vi inte gått fullt ett antal gånger det senaste året. Studenter har anmält sig till och fått gratisplatser och sen har de låtit bli att komma eller lämnat så sena återbud att vi inte lyckats få in de som står på kö. Det är trist tycker vi och har därför från idag infört att studenterna får betala 150:- för en 3-dagars baskurs. Vår förhoppning är att det skall leda till lite mindre strul. Skulle du vara student och absolut vill gå en baskurs och absolut inte har råd att betala 150:- så hör av dig och förklara varför. Har du en bra förklaring så får du gå gratis.

1/7 2013 För många är ordet ”evidensbaserad” ett fint ord. För många är det därför en stor och viktig nyhet att lösningsfokus nu sedan någon vecka hamnat på SAMHSA’s lista över evidensbaserade behandlingar vid depression och missbruk.
Själv är jag av många olika anledningar mycket, mycket tveksam till själva basen för evidensbaserad psykoterapi. 
En annan modell som nu hamnat på SAMHSA’s lista är FIT; Feedback Informed Treatment. Det är resultatet av många års oförtrutet arbete av Scott Miller och Barry Duncan och andra som varit involverade i utvecklandet av ORS och SRS som är själva basen i FIT. Går dessutom att koppla med vilken slags terapi som helst. Min tanke om detta är att det är väldigt positiv. Jag tror nämligen att själva användandet av ORS och SRS automatiskt leder till en mer kollaborativ hållning i terapi. När du vet att du i slutet av samtalet kommer att be klienten att ta ställning till om du lyssnade och var respektfull etc. så kan det inte undvikas att detta påverkar ditt sätt att relatera med klienten.

29/5 2013 Vi har lagt programmet nu för ett år framåt. Du kan se det på Kurser även om alla detaljer inte är klara än.

Vi medverkar i två arrangemang som inte har särskilt mycket med lösningsfokus att göra. Vi organiserar en kurs i ABFT (Anknytningsbaserad Familjeterapi) och vi är aktiva i arrangerandet av en dag med Robert Whitaker den 8 november. Dagen arrangeras av Svenska föreningen för lösningsfokuserad korttidsterapi och södra sveriges familjeterapiförening. Robert Whitaker är journalist och har skrivit en hel del om potentiella faror med psyk-mediciner som han vaskat fram ur den medicinska litteraturen. Se mer om det arrangemanget på SFLK’s hemsida.

19/9 2012 Det kan förefalla som att jag skriver mindre och mindre ofta på den här sidan och om du lagt märke till det så är det sant. Jag (HK) har lagt mycket tid på mikroanalytisk forskning på terapeutisk dialog och skrivit en del om det.

Sen har ju allting rullat på som vanligt. Vi har precis haft Elliott Connie här i 2 dagar och han har pratat om lösningsfokuserad terapi med par. Mycket uppskattat. En ovanlig grupp i rummet. Av de 30 som deltog så var nog mer än hälften sådana som arbetat med kvalificerat lösningsfokuserat arbete i många år – många av dem från de olika öppenvårdsteamen i Skåne och Blekinge. Både de och de enstaka nybörjarna var extremt nöjda och fick ut något användbart av kursen.

Jag (HK) har börjat erbjuda studenter minst 4 gratisplatser på varje baskurs. Väldigt stimulerande har det varit och det retar mig att jag inte kom på det för många år sedan. Men – bättre sent än aldrig. Sprid gärna informationen.

Sen har SFLK – Svenska Föreningen för Lösningsfokuserad Korttidsterapi startat – faktiskt redan 2011 – och nu på årsmötet här i sept bestämdes det att medlemsavgiften blir 0:-. 
Genomstrykningen av ordet terapi betyder att vi hedrar ursprunget. Steve de Shazer skrev gärna så, som ett sätt att säga att ordet terapi inte var rätt benämning på det vi sysslar med, men är det ord som ligger närmast. Dessutom är det en markering för att säga att den här föreningen är öppen för alla som arbetar med lösningsfokus oavsett deras sammanhang och yrkesbenämning.
Så – klicka på länken och anmäl dig som medlem. Ju fler vi blir, desto större chans att vi blir lyssnade till den dagen vi har något att säga.

29/8 2011 8½ månad sedan jag tittade in på den här sidan. Sommaren är över efter en hektisk höst. I sommar har vi varit och undervisat i Peking. Intresset för lösningsfokus dyker upp på oväntade ställen. Eller kanske inte på så oväntade ställen. Steve berättade en gång att när han undervisade i orienten första gången så sade någon att detta passade orientaler väldigt bra. Väldigt ansiktsräddande – därför att ”det är så uppenbart vad vi inte pratar om”.

Vi har ett intressant program för hösten och en del inplanerat under våren. Bland annat Peter Szabo som vi inte haft hos oss förut men som gjorde ett starkt intryck när han var i Köpenhamn för några år sedan.

SFLK Svenska föreningen för lösningsfokuserad korttidsterapi har startat. Dess första arrangemang är ett endags program på Malmö Högskola med fika på förmiddagen och eftermiddagen och tillfälle att umgås lite och lyssna på 4 intressanta föreläsningar om lösningsfokus för det facila priset av 300:-. Kolla in programmet här på den här sidan eller på SFLK’s hemsida www.sflk.se

15/12 2010 Man kan säga att jag tog en lång paus med den här sidan dels under förra året men också efter EBTA-konferensen i Malmö. Personligen har jag aldrig fått så många komplimanger av så många människor på så kort tid som under konferensen 3 dagar.  Jag tror att alla de som var involverade i att planera och få det att fungera fick väldigt mycket komplimanger också.

Nu har vi lagt programmet för våren och större delen av hösten nästa år. Både Joce och mitt schema har blivit lite för fullt under våren – det blir lätt så när man inte är helt säker på att man har så mycket att göra som man vill.

Har du idéer om vilka vi ska bjuda hit nästa höst – vi hoppas på Yasmin men det finns utrymme för en till – vem?

31/7 2010 Den här sidan har jag slarvat med att uppdatera. Vi har varit ”crazy-busy” och det är först nu här mitt i semestern som jag upptäcker det. Organiseringen av EBTA/SFBTA konferensen www.ebta2010.eu är i stort sett i hamn och vi har planerat mindre än vanligt för hösten. 
Hör av dig om du har speciella önskemål om någon som du vill ta hit.

2/10 2009 Vi har så kommit igång igen efter sommaren.  Planeringen av EBTA-konferensen 2010, 3-5 sept i Malmö rullar på. Hilton blir det och trevligt blir det och vi gör vårt bästa tillsammans med styrgruppen för att göra det minnesvärt.
Programmet för våren är klart fram till mars.  Kanske stoppar vi in något mer innan sommaren, kanske avvaktar vi. Maila gärna om du vill att vi skall invitera någon speciell och speciellt bra.

9/3 2009 Så har vi uppdaterat programmet för hösten och gjort ett utskick. Vi är speciellt nöjda med att vi lyckas hålla vår målsättning om att erbjuda 3 seminarier per termin och extra nöjda med att intresset från skolan är så stort att vi vågat bjuda in Sue Young i oktober.

Vi pratar just nu också med Allan Wade om att komma tillbaka någon gång i början av nästa år. Har du inte hört honom så passa på då.

6/1 2009: Gott nytt år och god fortsättning önskar jag. Vi fortsätter att planera för EBTA2010 och fortsätter att planera för kurser och annat under 2009.

Vi har ställt in fördjupningskursen som skulle startat om en månad. Vi tycker inte om det men vi ser ingen annan råd med tanke på att vi endast fått in 1 anmälan. Vi förstår inte hur intresset för våra baskurser kan vara så stort (nästa är full och den som kommer i maj har vi bara 4 platser lediga på) och intresset för våra fördjupningskurser så litet.

12/8 2008: Sommaren lider mot sitt slut. Lösningsfokus kan numera betraktas som evidensbaserat med 6 publicerade randomiserade kontrollerade studier, 2 metastudier och ett stort antal naturalistiska studier så det är inte konstigt att våra baskurser blir fyllda och att intresset för lösningsfokus fortsätter att växa både nationellt och internationellt. Vi har ett program för våren 2009 och anmälningar till våra kurser och arrangemang hösten 2009 rullar in.

SIKT har fått äran att organisera EBTA-konferensen 2010 (info om detta kommer påwww.ebta2010.eu och vi har kommit så långt att vi bestämt oss för lokal men inte mera. Idéer om hur konferensen skall organiseras emottages tacksamt. Ju vildare desto bättre.

13/9 2007: Jag har varit riktigt lat med att uppdatera den här sidan. 
I sommar har vi varit på kurs i Kanada i mikroanalys med Janet Beavin Bavelas. Fascinerande områden som öppnar sig och vi har börjat granska det vi sysslar med med förhoppningsvis nya ögon. Vi har lyckats få hit henne för mikroanalysseminarier under våren 2008. Med tanke på det enorma intresset kanske vi måste göra fler sådana.

18/3 2007: Nu har vi uppdaterat programmet för hösten 2007 och delvis våren 2008. Andrew Turnell vill gärna göra en 5 dagars nästa år så den är inbokad också.

12/1 2007: Nyheten om att Insoo Kim Berg hastigt och helt oväntat avlidit den 10/1 kom idag. Hon hade varit och tränat och vilade sig en stund, somnade och vaknade inte igen.
Vi hade velat känna henne i 20 år till.

20/9 2006: Pga ett tilltagande intresse i Danmark för Signs of Safety har vi bestämt att vi flyttar seminariet med Andrew Turnell den 26-27 febr till Köpenhamn. Intresset för BBIC är 0 i Danmark men så inte i Sverige. Vi lägger därför till en dag om Signs of Safety och BBIC den 28 febr i Malmö

15/8 2006: Andrew har idag meddelat att han tyvärr måste ställa in 5 dagars intensivkursen i mars nästa år (och flytta 2 dagars till de datumen istället). Jag beklagar dig som ställt in dig på att gå den kursen.

12/7 2006: Det var ett tag sen jag skrev något på den här sidan. I alla fall just lagt ut infon om våren 2007 och också en liten notis om online-kursen som jag nu gör för andra gången tillsammans med Insoo.
Idag fick jag reda på att Sterling startar flyg till Krakow tre dagar innan konferensen i höst för väldigt låga pengar.

13/12 2005: Jag har nu skrivit färdigt ”Andra-sessionen” och lagt ut den på hemsidan ”Artiklar/bok”. Berätta gärna vad du tycker om den.

24/10 2005: Vi tvingas öka priserna på våra seminarier nästa år med 300:-. Har du anmält dig tidigare eller skickat intresseanmälan gäller naturligtvis det pris du har agerat på. Säg till oss så får du det pris som legat på vår hemsida den senaste månaden.
Jag hade blandat ihop Scotts seminarier och hade lagt ut det han skall göra i november i nästa år som info om det han skall göra i mars. Om du vill gå på det vi annonserade i mars så måste du tyvärr vänta till i november, men vi kan lova att det han kommer att göra i mars kommer att bli bra.

28/9 2005: Idag fick jag Insoos tackbrev för sorgen och minnena på SFT-L och omtanken om henne.

12/9 2005: Det är med stor sorg vi idag tar emot nyheten att Steve de Shazer avled på sjukhus i Wien sent igår kväll. Jag kommer att sakna honom för evigt. 
Insoo Kim Berg var med honom och naturligtvis är hennes workshop i Köpenhamn avlyst.